Így készítsd fel motorkerékpárodat a tavaszi szezonra!

Mindig köss kötelező biztosítást!

2024. április 4., csütörtök

Alig várod már, hogy újra motorozhass a tavaszi napsütésben? Akkor fontos, hogy elvégezd a szezon előtti ellenőrzéseket, hiszen a téli időszak után a motor gumiabroncsainak légnyomása csökkenhet, az akkumulátor merülhet, néhány csavar pedig meglazulhat. Ha rutinellenőrzés nélkül vágunk neki első utunknak, akár komoly baleset is bekövetkezhet. Összegyűjtöttük, mire kell különösen nagy figyelmet fordítani annak érdekében, hogy a szezon balesetmentesen teljen.

 

Ellenőrizzük a motorunk műszaki állapotát!

Mivel a motorunk hónapokat töltött a garázsban vagy a szabadban ponyva alatt, lehetséges, hogy az állapota nem megfelelő a közúti közlekedésre. Mindenképp ellenőrizzük a gumiabroncsok nyomását, az akkumulátort (különösen akkor, ha nem csatlakoztattuk töltőre) és a fékeket. Ha nem, vagy nem tökéletesen fognak a fékek, gondoskodjunk a karbantartásukról. Az akkumulátor töltéséhez ne gyorstöltőt, hanem inkább kis töltőáramú készüléket használjunk. Egy átlagos kapacitású és állapotú akkumulátor teljes töltöttségi szintje így maximum két nap alatt érhető el.

 

Egy rövid próbaút alatt minden kiderül

A téli tárolás miatt a gumi alapú alkatrészek, mint például a csövek, tömítések rideggé válhatnak, sőt, akár repedések is keletkezhetnek rajtuk. Az első kilométerek megtétele után álljunk meg és nézzünk rá a blokkra, a vízhűtésre, a villaszárakra és a főfékhengerre. Ha menet közben szivárgás jeleit észleljük, gondoskodjunk a karbantartásról, például cseréljük ki a nem megfelelő állapotú alkatrészt!

Szükség esetén tisztítsuk meg a gyújtógyertyákat, a láncot, gondoskodjunk a szükséges kenőanyagról, és ne feledkezzünk meg a hűtő- és fékfolyadék ellenőrzéséről sem. Amennyiben két évnél idősebb a folyadék, okvetlen cseréljük! A fékfolyadékról fontos tudni, hogy egy idő után felveszi a levegő nedvességtartalmát, ami korróziót indít el, és a folyadék forráspontja lecsökken. Ez azért veszélyes, mert éppen a legnagyobb igénybevételkor okozhat problémát.

 

Világítás, irányjelzők, motorolaj

Ha ősszel elmulasztottuk elvégezni a motorolaj és a levegőszűrő cseréjét, most pótolhatjuk. A jó minőségű motorolaj a megfelelő üzemeltetés mellett hozzájárul a motor hosszú élettartamához is. Ami pedig a világítást illeti: életet menthet, ha minden egyes indulás előtt ellenőrizzük a lámpákat és az indexet.

 

Biztosítás

A jármű üzembentartója köteles kötelező felelősségbiztosítást kötni motorra, robogóra, illetve segédmotoros kerékpárra is. A felelősségbiztosítás nemcsak jogszabályi kötelezettség. Nélküle Neked kell fizetned az esetlegesen másnak okozott anyagi károkat és a személyi sérülések miatti kártérítést. Ha a kötelezőn kívül motor casco-t is kötsz, akkor az fedezi az egyéb kockázatokat is, mint például a lopást vagy az időjárás okozta károkat. Ez azt jelenti, hogy ha a motorod biztosítva van, és balesetet szenved, a biztosító a szerződésben meghatározottak szerint megtéríti a károkat, megkímélve Téged akár jelentős összegek kifizetésétől is.

A motorbiztosítás különféle extra szolgáltatásokat is nyújthat, amelyek a motorosok számára hasznosak lehetnek. Több biztosító kínál például segítséget az utakon bekövetkező olyan problémák esetén, mint a kifogyott üzemanyag, az akkumulátor lemerülése, defekt stb. Ezek a szolgáltatások jól jöhetnek, különösen hosszú utak esetén.

 

Kezdd a tavaszi szezont körültekintően, szánj időt, energiát az ellenőrzésre és köss motorodra is kötelező biztosítást oldalunkon keresztül!

https://www.eurorisk.hu/calculation/kotelezo-biztositas-online

Élményekkel teli biztonságos motorozást kívánunk!



Call Center: 06 1 585 8888 E-mail: info@eurorisk.hu
Minden jog fenntartva © 2013 Eurorisk
Utolsó frissítés: 2024.04.29
PoweredBy: SK Trend Kft